NATÜREL KLASİK DEVREK BASTONU
Baston isimleri bakımından en nadide eserlerimiz arasında bu ürünümüz yer almaktadır. Bu ahşap baston yapımında kullanılan ağaç; kızılcık ağacının dalıdır. Bu ağaç Devrek bastonu yapımı için oldukça elverişli bir malzemedir. Bu ağaç Karabük ilinin yenice ilçesi ve bolu ilinin Mengen ilçesi arasında kalan 70 km lik bir ormanlık alanda bulunmaktadır. Kasım ayı ve şubat ayı arasında kesimi gerçekleştirilen bu kızılcık ağacı dalları baston yapımı için az bir yıl bekletilir. Baston ile ünlü ilimiz zonguldaktır.
Baston işareti yapmak isteyenler bu ürünümüzü satın alabilirler. Daha sonra sırası ile düzeltilerek tornalama işlemi yapılır. Tornalama işleminden geçen dallar ise yeniden 3 ay daha bekletilir. Üç ayın sonunda emek, ustalık, hayal gücü katılarak işlenmeye başlanır. İşlemde kullanılan malzemeler sırası ile törpü, ege, sistire ve zımparadır. Renklendirme aşamasında ise zift boya, kezzap ve toz boya kullanılır. İmalat süreci el işlemesinden oluştuğu için sınırlı sayıda üretilir ve her biri bir diğerinden farklıdır. Hiçbirisi bir birinin aynısı değildir. Zaten el işlemesi olduğu için birbirinin aynısı iki ürün imal etmek pek de mümkün değildir. Bu bastonun en önemli özelliği gövdesinde işleme kullanılabilmesidir. Bu işlemin kesinlikle el işi olması ve kızılcık ağacından yapılması gerekmektedir. Pabuç kısmında manda boynuzu adı verilen bir malzeme kullanılır ve bunun nedeni ağacın yıpranmasını engellemek ve kaymayı azaltmaktır. Baston ucu bakımından bu ürünmüz oldukça hassas ve ses yapmaz bir yapıya sahiptir.
Bastonun diğer adı deynek olarak bilinmektedir. Diğer bir özelliği ise sağlıklı bir organ olmasından kaynaklı olarak sokaktaki mikrobu eve taşımamasıdır. Sap ve pabuç kısmı takıldıktan sonra yapılacak olan işlem dal yapılmak istenilen motife göre şekil verilmesi işlemidir. Bu işlem ile amaçlanan sap ve pabuç kısmının törpü yolu ile birbirine eşitlenmesidir. Bu işlemden sonra ise işlenen motifin detaylarına girilir. Bu aşama imalatçının ya da ustanın yapmak istediği modeli belirginleştirmekteki son aşamasıdır. Son olarak zımpara ile ahşap baston temizlenir ve zımparalama işlemi en az 80 derecelik ısı ile başlar ve ustaya ya da motife uygun bir şekilde 600 ile 1000 derece arasında değişebilmektedir. Zımparadan sonra renk verme işlemine geçilerek renk verici olarak kullanılan malzeme kezzaptır. Kezzap tercih edilmesinin diğer bir nedeni ise bastonda oluşabilecek ağaç kurdunu engellemektir. Ahlat bastonu, ışıklı baston ve katlanır baston çeşitlerinde de aynı yöntemler tercih edilmektedir.