Oyma Desenli Siyah Devrek bastonu
Bastonun yapıldığı yerler genelde ufak atölyelerdir.Ahşap Baston yapılacak ağaçlar da en aranan en önemli özellik ağaçların çok kuru olması gerekmektedir. Devrek bastonun en belirgin özelliği ise kızılcık ağacından yapılmasıdır. Sap yapımında kullanılacak ağaçlar tahta halinde en az bir yıl bekletilir. övde kısmında kullanılacak ağaçlar ise her yıl doğadan sular çekildiğinde kesiciler tarafından ormanda kesilmeye başlanır. Baston imalatçıları ya da ustaları bu kesilen odunları kesicilerden satın alır. Alınan bu ağaçların kabukları soyularak istiflenir ve en az bir yıl bekletilerek tamamen kuruması sağlanır. Kabuğun soyulmasındaki amaç hem daha çabuk ve daha güzel bir şekilde kuruması içindir. Hem de özünü çıkartarak ağacın beyaz kalmasını sağlamak içindir.Baston ustası bakımından ürünlerimiz en kaliteli işinde usta elemanlarımız tarafından üretilmektedir.
Baston anlamı uzun ömür anlamını taşımaktadır.Devrek de bastonculuk tarihi çıkrık ile başlamıştır. ıkrık adı verilen bu malzeme ilkel bir şekilde yün ve pamuk eğirme aletidir. Devrek bastonu dünyada ikinci bir eşi daha olmayan ve bütün sanatsal nitelikleri üzerinde barındıran oldukça şık, zarif bir yürüme desteğidir. Bu bastonu hem kullanabilir, hem sevdiklerinize hediye edebilir ya da isterseniz duvarınızda sergileyerek bir koleksiyon oluşturabilirsiniz. Ayrıca malzemesinde kullanılan kızılcık ağacının dayanıklı yapısından dolayı kendisini ortaya çıkaran ustasından daha çok yaşar ve bu nedenle aynı zamanda antik bir özelliğe de sahiptir. Oyma desenli siyah bir Devrek bastonunun sapı dört ana grupta toplanır. Bunlar sırasıyla şu şekildedir. Ortopedik, yuvarlak, asa ve figürlü saplar. Bu sap çeşitlerinin birinci grubunda oymalı şekiller yer almaktadır. Oymalı şekillerde en çok kullanılan desenler ise baklavalı şekiller, çoban çentiği adı verilen bir şekil yılanlı şekiller ve son olarak da çeşitli geometrik şekiller yer alır.
bastonculuk tarihinin yaklaşık 100 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır.Baston ustaları en iyi zongudak deverek ilçesinden çıkmaktadır.
Baston ultra alternatif ürünlerine sitemizden sahip olabilirsiniz. Devrek bastonu, ahlat bastonu,ışıklı baston, ve katlanır baston örnekleri sanatın ve kültürün en iyi yansıtıldığı baston çeşitlerindendir.. Devrek bastonu ilk olarak 7 Temmuz 1 tarihinde düzenlenen baston festivali ile tüm insanlığa tanıtılmış ve günümüze kadar ulaşmıştır. 10 li yıllarda ise İzmir fuarında sergilenerek insanlara tanıtılması amaçlanmıştır. Birçok üniversite de çeşitli seminerler düzenlenerek insanları bu baston çeşitleri hakkında bilinçlendirme amaçlanmıştır.